Indrivning av skuld bakom brandattentat

Uppdaterad
Publicerad

Rättegången mot de två män som är misstänkta för att ha kastat en brandbomb mot en farstubro i Söderhamn fortsatte på tisdagen på sin andra dag.

Under tisdagen hördes två av de målsägande som befann sig i huset när brandbomben kastades den nionde juli i Söderhamn. Brandbomben, i form av en Molotov Cocktail, kastades på en stentrapp och släcktes av de boende.

Försvaret riktade sig in på att ingen såg vare sig den misstänkta 26-åringen eller 31-åringen vid själva dådet.

– Jag kommer självklart att yrka att han ska frikännas för mordbranden han är åtalad för. Grunden för det är att jag anser att det inte finns någon bindande bevisning mot honom, säger 31-åringens advokat Karl-Gösta Myhrberg.

Film visar förberedelser

Åklagare Lars Göransson menar att det ändå är uteslutet att det skulle ha varit någon annan än de två misstänkta som kastade brandbomben. En övervakningsfilm från en bensinstation och vittnesuppgifter från kvällen, visar att de två misstänkta fyller en flaska med bensin och åker till området där huset finns.

– Vad vittnen berättat så menar jag att dom här två har varit i bilen och lämnat bilen vid aktuellt tillfället och haft med sig molotov cocktailen, säger Lars Göransson.

Indrivning av skuld

Enligt de två målsägande så ska motivet vara att en av personerna i huset haft en skuld till en person som inte förekommer i åtalet. Och att brandattentatet kan ha rört sig om indrivning av skulden.

– Det finns uppgifter från polisens underrättelsetjänst att de här två skulle ha kopplingar till organiserad brottslighet, säger Lars Göransson.

Åklagare yrkar upp till tre års fängelse.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.