Insiderdömda vill bli frikända

Publicerad

De tre nu före detta anställda vid SSAB i Borlänge som dömts för insiderbrott i tingsrätten överklagar och vill frikännas.

Samtidigt överklagar åklagaren för att få en bror till en av de anställda dömd. Själva brottet ska ha bestått i att de anställda utnyttjat information om företagets vinstprognos till att sälja av värdepapper i förtid. På så sätt ska de ha tjänat drygt en halv miljon kronor.

Detta har hänt:

Det var i november som Falu tingsrätt dömde de tre personerna till villkorliga domar och dagsböter. Själva brottet ska ha skett under hösten 2012. Personerna ska då ha samarbetat för att, innan SSAB gick ut med information om en vinstvarning, handla i säljoptioner och certifikat, som används för att tjäna pengar när börsen faller. När vinstvarningen blev känd föll aktien tio procent.

Ytterligare en person var åtalad men frikändes.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.