Foto: TT Nyhetsbyrån

Internationell skimmningsliga åtalas

Uppdaterad
Publicerad

Två män, 28 och 21 år gamla, åtalas för att gjort ett stort antal skimmningsbedrägerier i mellan-Sverige. De två misstänkta hade bland annat sin bas i Orsa där de hade en verkstad för sin skimmningsutrustning.

Polisen i Mora var delaktiga i hur de två männen greps då bland annat övervakningskameror vid en mack i Rättvik fångat de båda misstänkta när de monterat skimmningsutrustning på en kortbetalningsapparat.

Det är en omfattande utredning mot de två personerna. Förutom macken i Rättvik så utsattes kortapparater i Orsa, Mora, Mockfjärd och Borlänge. Men den mesta skimmningsverksamheten bedrevs i Göteborg och mellan-Sverige.

Medhjälpare tog ut pengar i USA

De två männen flyttade flera gånger för att till sist hamna i Orsa där de hade en kombinerad bostad och verkstad för skimningsutrustningen.

Medhjälpare i New York i USA ska ha tagit ut pengarna där och det ska ha rört sig om nästan 800 000 kronor.

De två är åtalade för medhjälp till grovt bedrägeri och försök eller förberedelse till dataintrång.

Skimning

Skimning, eller så kallad kortkapning, är när en bedragare med hjälp av en avläsare monterad på till exempel en bankomat läser av magnetremsan på ett kontokort. Sedan tar bedragaren och handlar med kortet och låter fakturor skickas till ägaren.

Det kan även gå till så att kortinformationen och koden till kortet avläses av utrustningen. Så anges vara fallet i åtalet då medhjälparna till de två åtalade tillverkat falska kopior i USA med uppgifterna från skimmningsapparaterna i Sverige. Med kopiorna har de sedan tagit ut kontanter i Manhattan och Queens i New York.

Källa: wikipedia, stämningsansökan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.