”Jag blev skärrad när smällen kom”

Uppdaterad
Publicerad

Strax innan sju i morse inträffade en jordbävning ca 4 km nordnordväst om Hudiksvalls centrum. Skalvet varade i 10-15 sekunder och uppmättes till 2,4 på richterskalan.

Marianne Fernaeus Jonsson bor i Idenor utanför Hudiksvall och upplevde det som kraftigt.

– Jag satt och läste tidningen och åt lite frukost, då lät det ungefär som ett stort snöras. Jag tänkte bara jaha, men sen så kom den där smällen och då blev jag faktiskt lite skärrad, berättar hon.

Georg Forss bor strax utanför centrum och vaknade av skalvet.

– Det var grövre ljud än om en bil hade kört förbi och sen var det lite skakningar i huset. Det är inte första gången jag upplevt det. Jag har varit med om det på 90-talet också i samma område.

Göran Persson ansvarar över den seismologiska mätutrustning som Uppsala Universitet har i Hudiksvall. Han förklarar att skalvet berodde på landhöjningen.

– Det är bristningar i berggrunden efter inlandsisarna som tyngde ner jorden en gång i tiden. När det kommer till en viss nivå knäcks berggrunden och det är dom knäckarna som vi kunde känna och höra.

Enligt Seismologiska Institutet i Uppsala, inträffade nämligen flera jordskalv under morgonen cirka 5 km nordväst om Hudiksvalls centrum. Det mest kännbara skalvet kom alltså strax före klockan sju.

Enligt Seismologiska Institutet i Uppsala skedde skalvet relativt djupt nere i jordskorpan, på 19 km djup, och magnituden var 2,4. Skalvet kändes vida omkring i Hudiksvallstrakten.

– Det var ett starkt skalv för att vara våra förhållanden, säger Göran Persson, från Dellenova i Hudiksvall.

Enligt honom sker ett tiotal skalv av det här slaget per år.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.