Foto: SVT

Alla lokala avtal om arbetstid sägs upp

Uppdaterad
Publicerad

De lokala avtalen sägs upp och istället återgår Landstinget Dalarna till centrala avtal. Det meddelade landstinget idag.

Som i ett led i att försöka få den krisande ekonomin i balans så har landstinget beslutat att vidta ”flertalet åtgärder” inom personalområdet och man anser sig inte längre ha råd att med lokala avsteg från kollektivavtalen.

Det innebär att avtalen om arbetstidsförkortning sägs upp och att mer arbetstid kommer att läggas ut på personalen. För nattarbetare ökas veckoarbetstiden från 30,33 h upp till 36,33 h men med oförändrad grundlön.

Och återgången till de centrala kollektivavtalen ger enligt landstinget ”mer verksamhet för pengarna”.

— Ett av våra syften med detta är att täcka för vakanser i scheman och på så sätt motverka att personalen måste arbeta övertid för att täcka de behov vi har, säger landstingets personaldirektör Lars-Olov Björkqvist.

Facket kritiskt

— Man införde nattavtalet av den enkla anledningen att det var svårt att få personal till nattskiften. Så nu tror jag att man kommer att få en hel del problem, säger Kerstin Erlandsson som är Vårdförbundets ordförande i Dalarna som spår en turbulent tid framöver eftersom hon tror att många kommer att ifrågasätta om de verkligen orkar jobba kvar under dessa förhållanden.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.