Katastrofläge för Faluns 9:or

Uppdaterad
Publicerad

En kraftig jordbävning har härjat i Falun och ingenting i samhället fungerar. Lasarettet går på sin reserver och nu är det upp till niondeklassarna att få igång samhällsfunktionerna igen.

– Här renar vi vatten så det blir rent och människor kan dricka det. Vattenverket har ju slagits ut, så då måste vi rena vattnet till sjukhus och så, så att människor överlever, säger Elin Eriksson-Löwin från Hälsinggårdsskolan.

– Nu försöker vi ställa allt till rätt och ordna det här. Vi kämpar på, säger Erik Sundin som också går på Hälsinggårdsskolan.

I Teknikverkstan vid Falu Gruva håller det här skolprojektet till. Falun i miniatyr har byggts upp för att lokalisera var i stan bland annat värmeverket, reningsverket och inte minst återvinningsstationen ligger. Eleverna ska inte bara lära sig om samhällsfunktionerna. Ett annat syfte är att väcka intresse för naturvetenskap och teknik för det är ju snart dags att välja gymnasieutbildning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.