Klartecken för uranletning i Ramsjö

Uppdaterad
Publicerad

Ett företag har fått tillstånd att leta efter uran på femton olika platser i Gävleborg och norra Dalarna. Bland de boende i Ramsjö i Ljusdals kommun råder det delade meningar om prospekteringen.

Höjderna sydväst om Ramsjö är en av de femton platser som företaget European Mineral Exploration AB fått tillstånd att leta uran på. I början av 90-talet lade Boliden ner sin guldgruva här och sedan dess har byn för en tynande tillvaro.

– Ja skulle det vara stora fyndigheter då blir det ju brytningarna för uran vill ju många ha i dagens läge å det är ju då miljöförstöringen kommer till, säger Eilert Färlin

– Men då kommer det ju arbetstillfällen, men väga då, svårt val, säger Håkan Blomqvist.

Företaget fick till en början avslag hos Bergsstaten, men efter en runda hos förvaltningsrätten har nu Bergsstaten ändrat uppfattning och anser att European Mineral Exploration kan undersöka uranförekomsten på alla platser man har tillstånd för.

– Om man ska tänka på byns överlevnad så skulle det ju vara ett uppsving, men med tanke på uran känns det farligt med tanke på miljön och alla vattendrag, säger Ingrid Olsson från Bygderådet i Ramsjö.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.