”Lägre acceptans för vargpolitiken”

Uppdaterad
Publicerad

Tjuvjakt är ett alternativ som kommer att ligga nära till hands.

Det menar en del jägare som Gävledala varit i kontakt med. Frustrationen över situationen är stor i jägarleden.

Maria Norrfalk har dock ingen förståelse för att man väljer den vägen.

Efter gårdagens besked om att det med högsta sannolikhet inte blir någon vargjakt alls i år är nu landshövdingen i Dalarna starkt kritiskt till hur frågan har hanterats.

-Konsekvensen blir lägre acceptans för vargpolitiken och det finns också en risk för att människor tar lagen i egna händer, säger landshövding Maria Norrfalk.

Norrfalk menar att turerna kring vargjakten har varit allt för långa och pågått under en lång tid, med olika besked från regering och naturvårdsverk.

– Man borde ha haft alla bitar på plats innan man fattade beslutet om årets jakt – så att man visste att det skulle hålla hela vägen.

Nu skedde inte det. Efter att jakten inleddes överklagades beslutet och kammarrätten ställde in jakten i väntan på rättslig prövning i förvaltningsrätten.

Även det beslutet överklagades och i går kom beskedet från Högsta förvaltningsdomstolen att man inte prövar den senaste överklagan.

Nu återstår för Förvaltningsrätten att ta ställning i den första överklagan. I dag tror ingen på att ett besked hinner komma innan söndag, då jakten är över.

-Vi kommer att prata både med miljöministern och naturvårdsverket och komma med förslag om hur man ska sköta det här bättre inför kommande år, avslutar Norrfalk.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.