DNA-märkt koppar ska stoppa stölder

Uppdaterad
Publicerad

För två veckor sedan stals 70 kvadratmeter koppartak från kyrkan i Enånger – nu har det skett igen. Den här gången i Forsa, väster om Hudiksvall.

– När vi kom hit i måndags upptäckte en kollega en plåtsax utanför kyrkan och såg att tak och stuprör var borta, säger Kicki Johansson, kyrkovaktmästare.

De flesta kyrkor är försäkrade hos Kyrkans försäkringar som ser en minskning i antalet rapporterade stölder sedan toppnoteringen 2011 då 76 stölder blev försäkringsärenden hos dem.

– Mycket kopparplåt har bytts ut mot annan plåt. Några kyrkor har jobbat med att DNA-märka sin koppar också, säger Patrik Olsson, vd vid Kyrkans försäkringar.

Trafikverket är en annan aktör som drabbas. När det stjäls koppar från järnvägen måste trafiken stoppas vilket orsakar förseningar. Trafikverket tänker nu göra som en del kyrkor och börja DNA-märka sina kopparkablar för att polisen lättare ska kunna spåra var stöldgodset kommer i från.

– Vi ser en tendens till att stölderna sker i mer organiserad form för antalet stölder har minskat men de stora stölderna har blivit fler, säger Sten Vickström, enhetschef vid Trafikverket.

Polisen i Örebro har fått i uppdrag av Rikskriminalpolisen att samordna de nationella insatserna mot metallstölder. Även om antalet stölder har minskat ser polisen att det oftare sker i organiserad form och för att komma åt de mindre seriösa skrotuppköparna vill man att lagstiftaren skärper vissa regler.

– Vi har föreslagit kontantförbud inom metallbranschen. Vi vill även titta på hur man dömer ut straffen, om det inte är så att man får se till att metallstölderna och de kostnader som medförs för samhället kan vara en försvårande omständighet, säger Mattias Forssten vid Örebropolisen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.