Kraftig ökning av skyddsjakt på varg

Uppdaterad
Publicerad

De flesta har skjutits i Dalarna och Värmland.

Sedan halvårsskiftet har nio vargar skjutits i främst Värmland och Dalarna med stöd av jaktförordningen. Det kan jämföras med en varg under hela första halvåret eller sju vargar totalt under hela 2012 och 2011.

Förklaring: En ändring i paragraf 28 i förordningen, tror miljöåklagaren Christer B. Jarlås, som är den som tog initiativet till lagändringen men som nu är självkritisk. Jaktförordningen ger en djurägare laglig rätt att skydda sin tamdjur. Tidigare skulle alla sådana fall anmälas till polis och utredas men efter ändringen räcker det att anmäla till länsstyrelsen.

”Min tro var att vi visste ungefär hur ofta det här inträffade och att fallen inte var så många”, skriver Jarlås i ett uttalande som miljöåklagare och noterar ironiskt: ”Vi kan alltså konstatera att antingen har vargen ändrat beteende efter lagändringen eller så har något annat inträffat.”

”Djupt olyckligt”

-Det var djupt olyckligt och oansvarigt av regeringen att man ändrade denna paragraf och det har uppenbarligen lett till att man missbrukar den och det verkar vara ett trendbrott. På tre och en halv månad har man skjutit nio vargar. Det verkar ju ganska tydligt att det sammanfaller med att man numera inte behöver anmäla det till polisen, säger Ann Dahlerus, generalsekreterare i Svenska rovdjursföreningen, till TT.

-Det ser väldigt oroväckande ut. Det verkar ju som att människan tagit chansen och missbrukar det här.

Fler vargar

Torbjörn Lövbom, ordförande i Svenska Jägareförbundets rovdjursråd, har en annan syn på saken.

-Jag tycker det är en bra ändring, ett bra sätt att avkriminalisera det som ju är en laglig rätt, säger han.

TT: Hur vill du förklara den kraftiga ökningen av skjutna vargar?

-Det beror på att vi har väldigt mycket fler vargar. Det är inget konstigt, vi har över 400 vargar i dag och då blir det så här.

Bertil Åkesson/TT

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.