Kraven på tillgänglighet skärps

Uppdaterad
Publicerad

Den affärsidkare som från och med första januari inte anpassar sina lokaler för funktionshindrade kan få betala skadestånd. Men lagen är tandlös menar handikappsrådet i Säter som länge kämpat för ökad tillgänglighet.

Kristina Jaako från Stora Skedvi är i behov av sin rullator, något som ständigt ställer till besvär i hennes vardag, i synnerhet när hon ska ut och handla. För trots att hon gärna vill gynna hemstaden Säter är det näst intill omöjligt att handla i centrum. De allra flesta butiker har nämligen trappor och saknar ramper.

– Det känns jättejobbigt. Att köpa kläder är omöjligt och så är det på många ställen i staden, säger hon.

I många år har hon jobbat för att få politikerna och butiksinnehavarna i Säter att också göra staden välkomnande för de funktionshindrade. Men att få 1600 tals-staden Säter tillgänglig för alla tycks vara en svår nöt att knäcka.

– Det är inte modernt att dom ska behöva knacka på fönstret så jag ska bära ut en ramp, säger Säterföretagaren Per Petersson, som under många år varit i kontakt med kommunen om att få till en ramp.

–  Allt handlar om pengar och jag är villig att vara med, men jag kan inte bekosta allt helt och hållet. Det krävs en dialog, säger han.

”Förändringar är på gång”

Kommunalrådet Abbe Ronsten (S) beklagar att Säter fortfarande är en på många sätt otillgänglig stad, även om en del arbete har gjorts.

– Jag har full respekt för dom handikappades synpunkter. Sedan finns det omständigheter här, dels vår gamla innerstad, men så har vi ett arbete på gång med Trafikverket för att hantera genomfarten och resecentrum och det påverkar utformningen av torget, vilket sedan påverkar hur vi vill göra förändringar för de handikappade. Men jag hoppas att vi ska kunna se förändringar inom ett år, säger han.

Ny lag första januari

Från och med första januari skärps kraven på att affärsinnehavare anpassar sina lokaler och bristnade tillgänglighet blir då en del av diskrimineringslagen. Problemet är att lagen bara omfattar företag med fler än 10 anställda.

–  Tyvärr blir lagen tandlös. Här i stan har vi ju bara småföretagare. Men jag har också förståelse för att det kan vara ekomiskt svårt att överleva i en liten stad med allt tryck som man har från köpcentren i Borlänge, säger Mats Nilsson (S) som är ordförande i Säters Tillgänglighetsråd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.