Kräver skadestånd för legionellasmitta

Uppdaterad
Publicerad

Hyresgästföreningen kräver ett skadestånd på över 300.000 kronor till en kvinna som drabbats av allvarlig legionärssjuka.

Hyresgästföreingen lämnade under fredagen in en stämningsansökan mot Gavlegårdarna där de kräver skadestånd på 365.000 kronor för Ann-Cathrine Mattsson, som drabbades av legionella i januari 2010. Det är första gången Hyresgästföreningen stämmer en hyresvärd på grund av legionella.

Legionella är en hälsofarlig bakterie som trivs bäst i stillastående, ljummet vatten. De senaste fem åren har de inträffat 29 fall av legionellasmitta i Gävleborgs län. Det var vid första badet i den nya lägenheten som Ann-Cathrine Mattsson blev smittad och livshotande sjuk. Hon låg två månader på intensiven, och berättar om att hon fortfarande har problem. Hon har sedan hon blev sjuk, för fyra år sedan, inte kunnat jobba.

Orsaken till legionellasmittan tros, enligt Hyresgästföreningen, vara en blindledning i Ann-Cathrine Mattssons badrum som satt kvar, tvärtemot dåvarande byggregler.

Därför anser Hyresgästföreningen att Gavlegårdarna har misskött sig, eftersom blindledningen inte hade tagits bort.

– Inte ens en ursäkt har jag fått från Gavlegårdarna, jag förstår inte att man kan vara så nonchalant, säger Ann-Cathrine Matsson.

Unikt fall

På fredagen lämandes stämningsansökan in till Gävle tingsrätt, efter att den förberetts i närmare ett år. Det är för Hyresgästföreningen ett unikt fall då förlikning annars brukar nås vid legionellasmitta.

Gavlegårdarna vill inte kommentera stämningen. De hävdar samtidigt att den enskilda hyresgästen kan själv förebygga legionellasmitta.

– Vi sköter kontrollen av våra system utifrån vad vi kan kontrollera, men 100 procent säker kan du aldrig vara så om du är extra känslig ska du vara extra noga om du varit borta och det har stått stilla, säger Gavlegårdarnas vd Cathrine Holgersson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.