Krigsspel med plastkulor

Uppdaterad
Publicerad

Airsoft har tusentals aktiva utövare.

Idag har Ryssland intagit en position på svensk mark,  som en svensk trupp med stöd från USA ska attackera och försöka återta. Så är upplägget den här gången.

– Det smattrar överallt, det är panik och man måste försöka fokusera och hålla lugnet, säger Pierre Elofsson, airsoftspelare.

De är nogranna med att påpeka att de inte är några förespråkare för riktiga krig – grabbarna i Hudiksvall som samlas flera gånger i månaden för att spela airsoft, ett krigsspel med vapen som skjuter plastkulor.

– Krig är vi  emot, vi tänker inte att vi är i riktiga krigsområden, säger Kristoffer Andersson.

Istället handlar det till stor del om skådespel och fokus ligger på att efterlikna verkligheten så mycket som möjligt. Rätt utseende i form av kläder, kopior av vapen och sättet att prata på är viktigt för utövandet.

Airsoft kommer ursprungligen från Japan och hittade till Sverige i början på 2000-talet och idag finns det omkring 4 000 aktiva airsoft-utövare i landet.  Föreningen i Hudiksvall har  omkring 50 aktiva medlemmar.

Själva spelandet går till så att  två lag möter varandra eller också kan det hnadla om längre scenarion som kan pågå  flera dygn.

– En bra dag har varit när man inte har tänkt på att det är airsoft utan det har känts som att man har varit med i en film som är live, säger Kristoffer Andersson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.