Foto: Arkiv/SVT

Kabelfel orsak till strömavbrott på lasarettet

Uppdaterad
Publicerad

På fredagen har landstingsledningen, tillsammans med ledningen på Falu Energi krismöte efter ett stort strömavbrott på Falu lasarett på torsdagen.

Klockan nio på fredagsmorgonen kallade landstingsstyrelsen i Dalarna till krismöte efter ett stort strömavbrott drabbade Falu lasarett på torsdagseftermiddagen.

Reservkraften på lasarettet gick igång, men kunde inte leverera någon ström till sjukhuset och strömmen var helt borta i över 20 minuter. Bland annat akuten var helt utan ström.

Operationssalar däremot försörjdes gennom batterier under avbrottet. Ingen patient kom till skada till följd av avbrottet.

– Det här är så allvarligt så att igår kväll bestämde jag mig för att kalla Falu Energi och Vattens ledning och vår ledning till ett möte för att få reda på orsaken, så att det inte kan hända igen, säger landstingsrådet Ingalill Persson (S) till SVT Gävledala på fredagsmorgonen.

– Detta får inte hända ur en patientsäkerhetssynpunkt. Vi ser allvarligt på det som skett och kommer att utreda vad som fallerat, säger chefsläkaren Bengt Malmkvist.

Enligt vd: på Falu Elnät, ett dotterbolag till Falu Energi och Vatten, misstänks ett fel på en kabel vara orsaken till strömavbrottet. Reparation av den kommer att börja så snart som möjligt och under tiden för reparationen får lasarettet el från en annan kabel.

Om ungefär en vecka räknar landstinget med att kunna ge en analys av vad som hände och ge förslag på åtgärder.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.