IVO riktar kritik mot Landstinget Dalarna för bemanningen på akutmottagningarna i Falun, Avesta och Mora. Foto: Arkiv

Kritik mot akutmottagningar

Uppdaterad
Publicerad

Inspektionen för vård och omsorg påpekar att bemanningen på tre akutmottagningar i Dalarna är för låg.

Inspektionen för vård och omsorg, IVO riktar nu kritik mot Landstinget Dalarna för bemanningen på akutmottagningarna i Falun, Avesta och Mora.

Det saknas sjuksköterskor och det saknas tillräcklig erfarenhet på akutmottagningarna, något som kan hota patientsäkerheten, enligt IVO.

Ska svara inom tre månader

Nu har landstinget tre månader på sig att redovisa vilka åtgärder man tänker vidta för att kompetens och erfarenhet hos sjuksköterskorna på akutmottagningara ska vara tillräcklig för att garantera patienternas säkerhet.

IVO har pratat med personal på de tre lasaretten och får en samstämmig bild av att det saknas sjuksköterskor. När det gäller läkarsituationen upplevs den som god, åtminstone dagtid både vad det gäller bemanning och kompetens.

Trött personal

Patientsäkerhetsrisker som IVO identifierat eftter kontakt med sjukhusens personal.

”Oerfarna läkare tillsammans med nyutbildade sjuksköterskor är en dålig kombination”.

Stor del av tjänstgöringen är på obekväm arbetstid vilket ger risk för uttröttad personal och att personalen slutar.

Olika orsaker

På Avesta lasarett pekar man på riskerna med att akutläkarjour och narkosjuour bygger på extern bemanning.

På Mora lasarett är det stor omsättning på sjuksköterskor och många nytutbildade och oerfarna sjuksköterskor jobbar på akuten. Mora har också svårt att behålls specialistläkare.

På Falu lasarett är framförallt bristen och omsättningen på sjuksköterskor ett stort problem. En del läkare framförde att jourpassen är för långa och att det är för kort vila mellan passen, vilket leder till risk för felbedömningar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.