Ezider får egen kyrkogård

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera års samarbete med svenska kyrkan i Borlänge inviger nu kurdiska ezider sin egen kyrkogård.

Idag var det invigning av en ny begravningsplats i Stora Tuna utanför Borlänge. Det är kurder med ezidisk tro som efter flera års samarbete med svenska kyrkan i Borlänge nu äntligen inviger sin egen kyrkogård.

Idag firar ezider nyår Çarşama Sor som på svenska kallas för ”Den Röda Onsdagen”. Och i samband med firandet invigdes begravningsplatsen.

Begravningsplatsen på Stora Tunas kyrkogård är den andra i landet. Sedan tidigare finns en begravningsplats för ezider i Skåne.

Ezidism är en religion som länge funnits. Religionen är störst i bland annat Kurdistan, gamla Sovjet och delar av Turkiet. Mer än en miljon ezider lever i världen. Cirka 4000 bor i Sverige och runt 1000 bor i Borlänge.

–Vi är väldigt glada att svenska kyrkan gjorde ordning en egen begravningsplats för oss, säger Josef Erdem som driver projektet i Borlänge.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.