Kustbevakningen i Hudiksvall räddas kvar

Uppdaterad
Publicerad

Efter torsdagens besked om att regeringen är beredd att skjuta till extra pengar till kustbevakningen kan stationen i Hudiksvall räddas kvar.

Protesterna mot nedskärningarna inom kustbevakningen har varit starka. I går meddelade plötsligt försvarsministern att kustbevakningen kan få mer pengar, något som troligen kommer att innebära att stationen i Hudiksvall blir kvar.  

– Det är ett positivt besked från sittande regering, Det känns jätte bra för framförallt personalen skull och för verksamhetens skull, säger Tony Holmberg, stationschef Kustbevakningen.

Gävledala: Kustbevakningen

Den förstärkning som nu försvarsministern aviserat är 143 miljoner kronor extra till kustbevakningen.

– 20 miljoner för 2015 och 123 miljoner för 2016. Och det innebär att kustbevakningen ska kunna fortsätta att bedriva sin verksamhet och inte behöva säga upp personal, säger försvarsminister Karin Enström (M).

Oron har varit stor bland politiker, medborgare och organisationer. Förutom att bedriva räddningsverksamhet utför kustbevakningen också kontroller av lastfartyg och fiskeverksamhet och övervakar in- och utförsel av varor och människor.

Sammanlagt har 125 tillsvidareanställda varslats, i Hudiksvall handlar det om sex personer.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gävledala: Kustbevakningen

Mer i ämnet