Lågstadieelev hemma efter misshandel

Uppdaterad
Publicerad

En lågstadiepojke i Gävle som blivit utsatt för upprepat våld går inte längre till skolan. Nu vill Skolinspektionen veta hur kommunen tänker lösa hans skolgång.

Enligt föräldrarna har pojken flera gånger blivit slagen, sparkad och förnedrad av jämnåriga på skolan. Sedan en tid går han inte längre dit. Föräldrarna vill inte tvinga honom eftersom han känner sig otrygg, enligt Skolinspektionen.

Barn- och elevombudet inledde en granskning om vad som skett på Ulvsäterskolan, men lämnade över till inspektionen då det stod klart att fallet även handlade om pojkens rätt till utbildning.

– Vi har kontaktat huvudmannen för att få veta hur den tänker lösa pojkens skolgång, säger utredaren Tom Thorsell.

Enligt förvaltningschef Frank Stoor i Gävle är pojken erbjuden plats i en annan skola, men föräldrarna har tackat nej. De anser att den elev som pojken är rädd för ska flyttas. Rektor har dock valt att inte ha det som alternativ. Kommunen har i ett tidigare yttrande påpekat att skolan har i uppgift att inkludera alla elever.

– Det är naturligtvis ett noga genomtänkt beslut, men uppenbarligen är familjen inte nöjd med det, säger Frank Stoor.

Grundskolechef Eva Levin träffade familjen på måndagen.

– Det pågår ett arbete, men jag för inte den diskussionen i medierna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.