Maria Norrfalk är en av landshövdingarna som är kritisk mot Naturvårdsverket. Foto: arkiv

Landshövdingar i vargbråk med Naturvårdsverket

Uppdaterad
Publicerad

Åtta landshövdingar i mellersta Sverige riktar nu stark kritik mot Naturvårdsverket för hur rovdjursfrågan hanteras.

De åtta landshövdingarna har tillsammans i Samverkansrådet enats om ett förslag för hur många nya rovdjurskullar, bland annat vargar, som varje län klarar av i framtiden.

Förslaget har tagits fram i samarbete med olika intressegrupper. Det går ut på en större spridning och minskning i de områden där det idag finns många rovdjur.

Men Naturvårdsverket vill istället att man mer utgår ifrån hur det ser ut idag, något som landshövdingarna reagerar starkt emot.

– Vi är djupt oroade över att detta förhållningssätt kommer att skada förtroendet för rovdjurspolitiken och de förvaltande myndigheterna, skriver de åtta landshövdingarna i ett gemensamt brev till Miljödepartementet. 

Bakom brevet står landshövdingarna i länen Örebro, Västmanland, Värmland, Dalarna, Uppsala, Stockholm, Gävleborg och Västra Götaland.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.