Landstinget Gävleborg försvinner

Uppdaterad
Publicerad

I mer än 150 år har landstinget Gävleborg funnits, men nu försvinner det och ersätts med en ny politisk organisation som ska heta Region Gävleborg.

I mer än 150 år har landstinget Gävleborg funnits, men nu försvinner det och ersätts med en ny politisk organisation som ska heta Region Gävleborg. En organistaion som kommer att ansvara för många fler politiska områden som berör länets utveckling. Något som kan få stor betydelse i framtiden enligt politikerna.

Om ett par veckor är det val och på valsedlarna står det val till landstingsfullmäktige. Men de politiker vi väljer till landstingsfullmäktige i Gävleborgs län kommer att bli samma politiker som ska sitta i det nya regionfullmäktige som bildas i januari nästa år.

Val 2014 – Gävledala

Det är en stor politisk förändring där dagens Regionförbund i Gävleborg och Landstinget Gävleborg slås alltså ihop till Region Gävleborg.

– Jag tror det kommer att bli ett mycket tydligare regionalt ledarskap och mycket tydligare möjligheter att påverka politiken, säger det socialdemokratiska landstingsrådet Eva Tjernström, som ansvarat politiskt för nyordningen.

När de två politiskt styrda organisationerna går ihop så kommer nya regionen även att ta över deras ansvarsområden.

Nya region Gävleborg kommer att ansvara för hälso- och sjukvården, kollektivtrafiken och regionala kulturfrågor, men även för regionala tillväxtfrågor, näringslivsutveckling och transportpolitik bland annat.

Kent Lövgren, folkpartistisk politiker är idag är en av de indirekt valda politikerna i regionförbundet som alltså försvinner.

Varför sker denna förändring just nu?

– Därför att det ligger i tiden, vi ligger redan efter andra regioner som i Skåne och Västra Götaland. Nu samlar vi alla ansvarsområden för regionen på ett och samma ställe. Men det har varit trögt och det borde skett för länge sedan, säger Kenth Lövgren.

Idag finns det Regioner i 4 län, från januari 2015 bildas ytterligare fem, däribland en i Gävleborgs län. Det är en lagändring i riksdagen som gör det här möjligt och ett viktigt syfte med förändringen är att få en effektivare utveckling av hela länet.

Fakta

Regionförbundet Gävleborg bildades 2007, och kallas även för Region Gävleborg, me ska alltså inte förväxlas med det nya Region Gävleborg.

Nuvarande regionförbundet har indirekt valda politiker från länets 10 kommuner och från landstinget. Det har lett till att det uppfattats otydligt vem som egentligen har ansvaret för Regionförbundets verksamhet. Sittand epolitiker har också företrätt den egna kommunen och inte haft ett direkt ansvar att se till regionens bästa.

Det är 151 år sen landstinget bildades i Gävleborg, då med uppdraget att utveckla länet inom områdena jordbruk och kommunikation bland annat. Då handlade det om skjutsväsendet. Sjukvården blev en landstingsfråga långt senare. Landstinget har direktvalda politiker och det är då lättare att utkräva ansvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014 – Gävledala

Mer i ämnet