Landstinget granskar inte Bergwalls vård

Uppdaterad
Publicerad

Landstinget Dalarna kommer inte att göra någon egen granskning av vården på Säters sjukhus.

På onsdagen kom domen från Förvaltningsrätten i Falun som säger att Sture Bergwall är fri att lämna Säters sjukhus. Ett besked som Bergwall förstås hälsade med glädje, samtidigt som han krävde att även landstinget i Dalarna ska starta en egen kommission om hur vården på Säter har bedrivits.

– Den här rätts- och vårdskandalen är så pass stor att den måste granskas i alla dess delar, sa Bergwall då till P4 Extra.

Fallet Thomas Quick

Men så blir det inte. Landstingsdirektör Karin Stikå säger på torsdagen till Gävledala att man inte tänker göra någon egen utredning. Landstinget avvaktar i stället vad regeringens granskningskommission kommer fram till. Den kommer till Säter i maj för att träffa ansvariga läkare.

– Vi kommer att träffa dem och svara på alla frågor de har. Vi välkomna den här granskningen, säger Ulf Cristoffersson som är verksamhetschef på Säters sjukhus.

Regeringens kommission tillsattes i november. Den ska granska både vårdens och rättsväsendets agerande i de processer som ledde till att Sture Bergwall dömdes för åtta mord.

Kommissionen leds av förre riksdagsmannen och professorn Daniel Tarschys. Han bekräftar att man ska besöka Säters sjukhus och även träffa Sture Bergwall, men vill i övrigt inte kommentera arbetet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Thomas Quick

Mer i ämnet