Länsstyrelsen: ”Det är ett bra beslut”

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelserna i Dalarna och Gävleborg är nöjda med Naturvårdsverkets beslut, trots att flera kritiska röster höjdes innan beslutet kom på torsdagen.

För ett par dagar sedan skrev landshövdingarna i Dalarna och Gävleborg, tillsammans med landshövdingarna i sex andra län i mellersta Sverige under en skrivelse där de genemsamt kritiserade Naturvårdsverkets planer för hur vargen ska förvaltas. Landshövdingarna har nämligen tillsammans tagit fram ett förslag om hur många nya rovdjurskullar varje län klarar i framtiden, men Naturvårdsverket vill istället utgå ifrån hur rovdjurssituationen idag, vilket landshövdingarna reagerade starkt emot.

Men på torsdagen kom så beslutet från Naturvårdsverket. Och för Dalarnas och Gävleborgs del var länsstyrelserna ändå ganska nöjda.

– Jag tycker det är ett bra beslut för vår del för vårt län och det följer det förslag som det så kallade samverkansrådet med åtta län tillsammans har lagt, alltså sju föryngringar so miniminivå och det var det vi också fick fastlagt, säger Stik-Åke Svenson på Naturvårdsenheten på Länsstyrelsen Dalarna.

Sju så kallade föryngringar är det nu som gäller för Dalarna och två för Gävleborg. Alltså antalet valpkullar som föds på våren och överlever till hösten. Sju respektive två föryngringar betyder i praktiken ungefär 70 vargar totalt för Dalarna och 20 för Gävleborg.

– Däremot har vår viltförvaltningsdelegation legat på en lägre nivå med fyra till fem föryngringar, så där ligger vi ju för högt och de kan nog känna sig missnöjda med att inte ha fått gehör i förhållande till centralmyndigheterna, fortsätter Stig-Åke Svenson.

Naturvårdsverket beslutade också på torsdagen att överlåta beslutanderätten till varje Länsstyrelse, som alltså nu själva kan ta beslut om hur man ska förvalta vargstammen genom licensjakt på regional nivå.

– Vi får börja jobba me det nu. Det är ju sagt att licensjakt får ske från början av januari till mitten av februari, så den första möjlighet som finns blir i början på nästa år och jag har som mål att vi ska kunna fatta ett beslut i början på december om hur det blir och omfattning.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.