Gävledala 13/12: Larmregler kan kosta liv

Uppdaterad
Publicerad

Administrativa regler stoppar SOS från att skicka snabbaste hjälpen.

Det har hänt flera gånger den senaste tiden, trafikolyckor på E16 mellan Björbo och Dala-Järna. Men det märkliga är att det inte är den närmaste räddningstjänsten som larmas.

Larmet går till räddningstjänsten i Vansbro som kan ha drygt tre mil till olycksplatsen, medan kåren i Björbo bara har några kilometer. Något som upprör både brandmän och boende i Björbo.

-Det är huvudlöst att skicka Vansbro som kanske har 25 minuters körtid till en olycksplats när brandkåren här i Björbo bara har fem minuter dit, säger Maria Forslund som jobbar på byns bensinstation.

Enligt det avtal som finns mellan kommunerna ska alltid den närmaste räddningstjänsten larmas.

Men reglerna är skrivna för bränder och rökdykning, där måste man ha minst fem man för att få rycka ut.

Vid en trafikolycka kan en mindre jourgrupp på tre man, som den i Björbo, rädda liv i väntan på ambulans.

-Vid en olycka kan det handla om minuter eller till och med sekunder för att rädda liv. Därför är det så klart mest rimligt att den som är närmast åker, säger Lars Händemark som är kårchef vid Björbo brandkår.

Men ändå är det inte så. SOS Alarm gör inte skillnad på bränder och trafikolyckor när dom skickar ut räddningstjänsten. Trots att det kan kosta liv om hjälpen kommer för sent.

-Vi gör så som räddningstjänstern vill att vi ska göra, men jag vet att man just nu tittar över det här problemet i västerdalarna, säger Hans Danielsson på SOS Alarma i Falun.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.