Foto: Magnus Sjödin

Här protesterar åkerierna

Uppdaterad
Publicerad

Öronbedövande ljud från 120 lastbilar i konvoj ljöd vid lunchtid mellan Borlänge och Falun när åkerier gick ut i en protestaktion.

120 lastbilar noterades till slut när chaufförer slöt upp för att delta i en manifestation mot de villkor som svenska åkerier står inför. Vid lunchtid rullade en konvoj av bilar med tutorna ljudande, från Borlänge till gruvrondellen i Falun, och tillbaka. Flera personer gick ut för att titta på karavanen av lastbilar.

– Det var över förväntan. Vi fick ett stort antal som slöt upp på slutet så det blev 120 lastbilar. Det är ett intresse för alla i branschen att vi ska kunna ha våra jobb kvar, säger arrangören Jonas Fendinge, som är nöjd med insatsen.

Viss köbildning uppstod medan karavanen passerade.

Syftet med konvojen är att väcka uppmärksamhet kring den konkurrensutsatthet som svenska åkerier upplever. Villkoren för svenska respektive utländska åkerier är inte rättvisa. Det menar svenska åkeriföretag.

– Det har varit liknande manifestationer runt om i landet och jag hoppas att det här kan leda till att politikerna får upp ögonen för vår situation. Jag är glad att det kom så många, säger han.

Konvojen rör E16 från Grådarondellen till Stångtjärnsvägen i Falun och är en manifestation för att belysa den utsatthet som svenska åkerier upplever i konkurrens med utländska företag.

Lastbilarna kommer att köra i karavan och det finns risk för köbildning, informerar Trafikverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.