Laxfisket i Älvkarleby mot rekordnivåer. Foto: SVT Gävledala

Laxfisket närmar sig rekordnivå

Uppdaterad
Publicerad

Laxfisket i Älvkarleby ser ut att nå nya rekordnivåer i år. Hittills har över 1.100 laxar fångats och det är inte långt kvar till det 16 år gamla rekordet på drygt 1.300 laxar.

– Hittills i år har det varit riktigt bra faktiskt. Vi är uppe i 1.150 laxar hittills och då har vi ändå några månader kvar på säsongen, säger Janne Olsson från föreningen Älvkarleby Sportfiske.

Efter ett par dåliga år har allt fler laxar börjar gå upp i Dalälven, och de senaste tre åren har laxfångsterna ökat stort i Älvkarleby,

– Det finns nog flera orsaker. En av orsakerna tror jag är att man slutade med drivgarnsfiske för några år sedan. Sedan även att man infört kvoter för yrkesfiskarna sedan årsskiftet, vilket innebär att yrkesfiskarna inte får ta upp mer än fisk än ett visst antal. Det gör ju att det kommer upp mer lax i älvarna. Och ett gynnsamt vattenflöde har gjort att det stiger upp mycket fisk, säger Janne Olsson.

Kasem Feili från Stockholm var en av dem som stod och fiskade i älven under torsdagen.

– Jag ser mycket fisk här men jag har fortfarande inte fått något napp. Jag hoppas att jag får något, säger han.

Han hade hört talas om att det var ett bra laxår i Älvkarleby i år.

– Ja, jag hörde att det hade varit jättebra fiske det här året. Jag har själv sett folk som fått fisk, som var på kanske tolv kilo. Jag har sett andra också, jag vet inte hur mycket fisken vägde men de var väldigt stora, säger Kasem Feili.

Redan nu är årets laxfångst den bästa sedan 1998. Då fångades 1.311 laxar, så mycket talar för att det rekordet kommer att slås.

– Ja ser man på snittet så är vi uppe i 20-30 laxar per dag. Säg att det är 30 laxar per dag, då behövs det bara fem dagar. Så jag tror att rekordet slås, säger Janne Olsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.