Leksands nedflyttning kostar skattebetalarna

Uppdaterad
Publicerad

Stora ekonomiska förändringar sen Leksands IF ramlade ur SHL – både för klubben och kommunen.

På skärtorsdagen åkte hockeylaget Leksands IF ur ishockeyns högsta liga, SHL, och får därmed spela i Allsvenskan nästa säsong. En av flera konsekvenser av detta är att det blir dyrare för både klubben och skattebetalarna.

Enligt kommunalrådet Ulrika Liljeberg (C) är grundhyran för arenan i dag fyra miljoner kronor, den är för istid till föreningar, skola och allmänhet. Nu höjs den med 2,5 miljoner kronor så länge herrarnas A-lag inte spelar i högsta serien.

– Det skattebetalarna är intresserade av är att vi har istid för idrottsföreningar, ungdomar och så. Det här är med som ett säkerhetsbeslut som fattades för ett antal år sen. Att om den här situationen uppstår, och nu gjorde den det, då träder de här besluten i kraft, säger Ulrika Liljeberg.

För klubben Leksands IF går 30 miljoner kronor förlorade i intäkter och alla spelarkontrakt måste rivas upp. Exakt vad som sker nu vill inte klubben berätta men ett akut styrelsemöte hölls under tisdagen och även ett personalmöte. Ingen klubbföreträdare har velat ställa upp för en intervju.

Kommunalrådet säger att folk i Leksand är bedrövade men hon ser också en viss optimism börja gry.

– Det är ändå en ny säsong som börjar i höst och man börjar diskutera vilja spelare som är kvar och så. Nog klarar Leksand IF och Leksand det här, menar Ulrika Liljeberg (C).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.