Lönsamt att elda med sopor

Uppdaterad
Publicerad

Alla ska källsortera sitt matavfall och den totala mängden sopor behöver minska, det är några av målen i förslaget till en ny avfallsplan i hälsingekommunerna. Samtidigt har sopor blivit en lönsam affär för kommuner som eldar det i sina värmeverk.

Hälsingarna producerar mer avfall än riksgenomsnittet och det behöver bättras. När det nu är dags för kommunerna att förnya sina avfallsplaner inför kommande fem år väljer kommunerna i Hälsingland att för första gången göra det gemensamt. Konkret handlar förslagen exempelvis om att alla kommer att behöva källsortera sitt matavfall, men det handlar också om att öka medvetenheten hos medborgarna.

– Vi behöver tänka efter innan vi slänger och köper nytt, säger Christina Åström, renhållningschef i Söderhamn.

Import av sopor

För en del kommuner har dock förbränning av sopor blivit en lönsam affär. Kommunägda Säverstaverket i Bollnäs tar emot sopor från flera hälsingekommuner mot en avgift, sedan blir det till fjärrvärme för hushållen i kommunen. För tillfället räcker sopmängden man får in till fjärrvärmeverket i Bollnäs, men branschorganisationen Avfall Sverige konstaterar att ju mer vi källsorterar desto mindre sopor blir det över till såna fjärrvärmeverk. Det tror Avfall Sverige kommer att leda till att Sverige mångdubblar sin import av sopor från utlandet de närmsta åren.

Mikael Strandberg, vd för Bollnäs Energi, hoppas att Säverstaverket slipper importera sopor, men ser inte heller att det måste vara negativt.

– Ser man det globalt så spar vi också på miljön om vi tar hit avfall utifrån. I Sverige så tar vi hand om energin i avfallet medan många länder i Europa fortfarande deponerar, säger Mikael Strandberg.

Strider mot EU:s mål

Både Avfall Sverige och Naturvårdsverket anser också att det kortsiktigt är bra att ta hand om andra länders avfall – men långsiktigt strider det mot både Sveriges och EU:s mål att alstra mindre avfall.

– Om alternativet skulle vara deponering i andra länder så är det motiverat att importera avfall men samtidigt finns det en risk att man bygger fast sig i ett beteende, det är viktigt att de länderna också hittar lösningar för sitt avfall, säger Catarina Östlund vid Naturvårdsverket.

Återvinningen kostar på

Christina Åström i Söderhamn är inne på samma linje. För även om det mesta som kommer till avfallsanläggningen går att återanvända så kräver själva återvinningen också resurser.

– Hela den ruljansen kostar också energi och pengar, och skulle mindre avfall komma in här så förbrukar vi mindre energi och resurser totalt, säger Christina Åström.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.