Försvararen hävdar att det är hennes klient som är det verkliga offret. Foto: SVT

Mäklare frias från misstankar

Uppdaterad
Publicerad

En mäklare från Hälsingland friades idag av Göteborgs tingsrätt från misstankarna om att ha deltagit i en bedrägerihärva som gällde fastighetssköp i fjällen.

Totalt var tio personer åtalade, från Härjedalen, Stockholmsområdet, Göteborg och Öland. Mäklaren från Hälsingland åtalades för medhjälp till grovt bedrägeri och dom övriga för grovt bedrägeri alternativt medhjälp till grovt bedrägeri.

Enligt åtalet handlade bedrägeriet om att de hade gjort en brottsplan att finansiera en hotell- och stugsatning i fjällen trots att bolaget som skulle göra satningen inte fick banklån, därför att bolaget inte ansågs kreditvärdigt. Därför försökte ägarna finansiera satsningen genom arrangerade försäljningar av fastigheter som var övervärderade.

Men samtliga åtalade friades idag och enligt domen därför att åklagarna inte kunnat bevisa att fastigheterna hade lägre marknadsvärden än vad banken förespeglades när bolånen beviljades.

Det är därmed inte styrkt att någon förmögenhetsöverföring skett eller att det fanns någon fara för banken att förlora pengarna.

SE-banken hade krävt skadestånd på över fem miljoner som de nu alltså inte får.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.