Många förstagångsväljare ännu osäkra

Uppdaterad
Publicerad

Två av tre unga väljare har fortfarande inte bestämt vilket parti de ska rösta på, men det vill Ungdomsrådet i Borlänge ändra på.

Att valdagen är nära förestående är det nog få som har missat. Men fortfarande har en tredjedel av väljarna ännu inte bestämt vilket parti de skall rösta på. Och bland förstagångsväljare är andelen som inte bestämt sig hela två tredjedelar.

Men för att hjälpa unga att bestämma sig inför valet arrangerade Ungdomsrådet i Borlänge en debatt där representanter från de olika politiska ungdomsförbunden i Dalarnas län var representerade.

Val 2014 – Gävledala

– Unga skall ju rösta senare, så det är behöver ju information så tidigt som möjligt så att de kan läsa på vad de tycker är bra, säger Boel Högberg, ordförande för Ungdomsrådet i Borlänge.

Max Löfkvist är förstagångsväljare. Han var redan ganska klar över sin politiska uppfattning, men säger att dagens debatt ändå var till hjälp, då den ytterligare bekräftade hans åsikter. 

– Jag är ännu mer säker nu än vad jag var förut. Jag tycker det är väldigt viktigt att mna engagerar sig politiskt och i alla fall röstar när det är val. 

Lina Larsson går i nionde klass på Gylle skola och är fortfarande för ung för att rösta, men hon tycker ändå att debatten var intressant. 

– Jag har kollat de olika partiernas åsikter och vilka som tycker som jag. Man märker att man är väldigt engagerad när man sitter kollar på det här och det är väldigt roligt.

Liksom Lina var det många av åhörarna på debatten i Borlänge är fortfarande för unga för att få rösta själva. Men företrädarna för ungdomsförbunden tycker ändå att det är viktigt att även de yngre engageras i politiken.

– Det viktigaste är inte att vi går och röstar. Det är en viktig grej men det viktigaste är att vi engagerar oss för förändring där vi bor. Jag tror att det är mer kraftfullt än att rösta, säger Sebastian Karlberg, ordförande Ung Vänster.

André Frisk sitter i Liberala Ungdomsförbundets förbundsstyrelse och kandiderar till riksdagen och representerade LUF under debatten. Och även han säger att det är viktigt att engagera de unga i politiken tidigt.

– Rösta är inte allt. Att vara med och påverka politiska beslut innan man är med och röstar är också otroligt viktigt. Man kanske måste prata om saker ungdomar vill prata om. Prata om ungdomsjobb, prata om skolan och vad vi vill göra just för ungdomar. Det tror jag är otroligt viktigt. 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014 – Gävledala

Mer i ämnet