Många känslor kring tiggeri

Uppdaterad
Publicerad

Ett förbud mot tiggeri löser inte problemet med Europas fattiga som tigger på våra gator. Det konstaterades vid en diskussionskväll i Gävle på tisdagen.

Vi ska hjälpa inte bekämpa, det var temat för diskussionskvällen om det ökande tiggeriet som drog fullt hus i Sjömanskyrkan i Gävle. Men att förbjuda tiggeriet är ingen väg att gå det var både politiker och Gävlebor överens som.

– Nej, för att jag tror att det är ett trubbigt medel, man skulle inte komma åt problemet bakom. Det är bara att sopa det under mattan, säger Sven Johansson.

Tiggare har blivit en allt vanligare syn på gator och torg över hela landet.

Ökad rörlighet över landets gränser har fått en baksida, det menar centerns riksdagsledamot Fredrick Federley som kandiderar till EU-parlamentet och som var med vid diskussionen i Gävle.

– Det är fattigdomen vi ska bekämpa, inte de fattiga, sa Fredrick Federley som inte ser ett förbud mot tiggeri som en lösning.

Det var Studieförbundet Vuxenskolan som arrangerade diskussionskvällen och bland de inbjudna fanns bland annat politiker, Röda Korset, polisen, kyrkor och asylkommittén.

Och på frågan om de brukar ge pengar till tiggare sa de flesta.

– Ibland om jag har pengar på mig, det är ju mest kort som gäller nuförtiden.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.