Masjävlar är tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

Alla minns vi väl Masjävlar? Maria Bloms film som tog Sverige med storm för tio år sedan. Nu kommer den att återuppstå,  på äkta gagnsmål .

– Pjäsen har så mycket vi känner igen oss i, vi bara älskar den, den måste helt enkelt visas, säger Astrid Hård af Segerstad som står för regit.

Så blir det nu. På fredagen intar Masjävlar Sifferbo bystuga för en helg. Några år innan den berömda filmen kom var Masjävlar just en pjäs som utspelades  i en bystuga så scenografin finns redan på plats.

Skådespelarna är helt vanliga bybor från Sifferbo och Djurmo samt en spelman från Leksand. Den som fått upp alla på scenen är regissören och dramapedagogen Astrid Hård af Segerstad.

– Hon har dragit igång det här och det rejält, säger Fredrik Lindén som är nybliven skådespelare.

– För mig är det här stort, jag har aldrig gjort något liknande, det är häftigt.

Pjäsen är två timmar lång och Maria Blom trogen bjuder den på mycket igenkänning och lockar till många skratt. Och under allt ligger livsgrubblet och skaver.

– Jag skulle vilja säga att kärnan handlar om önskan om att komma hem. Inte bara rent fysiskt utan känslan att känna sig hemma och bekväm. Den här pjäsen visar hur svårt det kan vara att hitta hem, säger Hård af Segerstad.

Till skillnad från filmen är det den här gången skådespeleri utfört av dalfolk, om dalfolk och dessutom på äkta gagnsmål.

– Folk kommer att känna igen sig. Det är så här det pratas, hemma hos folk, på fester och i diskussioner runt köksbordet. Vardagsliv i Dalarna helt enkelt, konstaterar Fredrik Lindén.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.