Konceptet food truck handlar om att köpa mat, ofta med exotiska menyer, direkt från en vagn på gatan. Marknadsföringen sker ofta genom sociala medier, där du kan följa var din favoritbil befinner sig just nu.
Trenden har även hittat till mindre städer. Pontus Dahllöf i Falun har utökat sin restaurangverksamhet med en food truck. Men han irriteras över reglerna kring var och hur vagnen får sättas upp. Han måste söka tillstånd för en månad i taget, men då bara för en fast plats. Varje gång vagnen ska flyttas behövs sedan ett ny ansökan.
– Jag vill kunna vara lite mer flexibel, säger han och jämför med Stockholm, där en matbil kan parkeras i upp till två timmar på de flesta håll i staden.
Stockholms stad har utökat antalet tillstånd för food trucks till 100. Även i Göteborg och Malmö ökar tillstånden.
– Vi har 54 tillstånd ute just nu och ytterligare tio som väntar, säger Lisbeth Gunnarsson, utredare vid trafikkontoret i Stockholms stad.
Försöket ska utvärderas under hösten, men Lisbeth Gunnarsson tror att fenomenet är här för att stanna.