Minsta museet kan bara ses från utsidan

Uppdaterad
Publicerad

Snart får Falun ett nytt museum som också blir det absolut minsta. Här får besökarna nöja sig med att titta in från utsidan – att gå in är inte att tänka på för det finns inget golv.

I början av hösten väntar ett nytt liv för det gamla pumphuset, som nu för en undanskymd tillvaro nere vid ån mitt i stan.

– Det byggdes på 1850-talet och då hämtade Faluborna vatten här. Det fanns ett antal pumphus utefter Faluån men det är bara det här som är kvar. Så vi tänkte damma av det och restaurera det och visa på den teknik man använde, säger Reimer Pettersson på Falu Energi & Vatten.

Vad ska ni göra för att folk ska vilja gå hit och titta?

– För det första ska vi sätta den gamla tekniken i stånd så att man ska kunna pumpa ut vatten här. Man ska kunna titta genom en fönsterruta som vi ska sätta i fasaden och det ska vara belysning på insidan.  Det blir ett väldigt litet museum och man kan inte gå in i det, säger han.

Reimer Pettersson menar att det kan vara intressant att bli påmind om att det inte alltid har varit självklart att få vatten ur kranen hemma dygnet runt. Det var först i slutet av 1880-talet som Falun fick sina första vattenledningar och vattenverk. Pumphuset fortsatte användas en bit in på 1900-talet.

En stor del av projektet består i att rekonstruera den ena av de båda vattenledningarna av trä inuti pumphuset. Den ska borras genom en stadig trästock och sedan ska den sättas på plats bredvid den gamla.

Verktyg måste rekonstrueras

– Mest komplicerat är att försöka ta reda på hur verktygen såg ut som man en gång i tiden använde till trävattenledningar och trävattenpumpar. Jag och en man från Lima som heter Mattias Helje håller på och rekonstruerar dem. Vi tycker att vi lyckas ganska bra, säger Stefan Östberg, som är hantverkare och expert på byggnadsvård.

Han berättar att en speciell borr som han använder hittade han via diverse kontakter på en vind i Bergslagens förvaltningshus i Älvdalen.

Han framhåller att tekniken är förknippad med Falun där pumparna var en viktig del av funktionen i gruvan.

– Det här är ett sätt att återvinna lite kunskap. Det skulle vara kul att visa detta på fler ställen i framtiden, tycker han.

Fakta: Bok på gång

Den gamla bilden som visas i inslaget är från 1921, fotograf är A Hedling. Den kommer från Dalarnas museum/Falu Energi & Vatten och kommer att finnas med i en bok om vattnet i Falun som just nu är under arbete. Författare är Ann-Louise Ebberstein vid Falu Energi & Vatten.

Här kan du läsa mer om vattenhistoria i Falun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.