Nationellt lavincentrum ska minska olyckor

Publicerad

De senaste tio åren har nio människor omkommit i lavinolyckor i Sverige. För att minska olyckorna vill nu Naturvårdsverket skapa ett nationellt centrum för lavinprognoser.

– Vi ser att det blir allt vanligare att folk åker skoter och skidor i lössnöområden. Därför blir det allt viktigare med bra lavinrapporter, säger Kerstin Cederlöf, ställföreträdande generaldirektör på Naturvårdsverket, till SVT. 

Nio omkomna

Enligt Naturvårdsverket har nio personer omkommit i laviner i Sverige under de senaste tio åren. Myndigheten beräkar att den årliga kostnaden för lavinolyckor är omkring 23 till 32 miljoner kronor. 

I dag har Sverige, till skillnad från många andra europeiska länder med fjällkedjor och skidturism, ingen myndighet med nationellt ansvar för lavinprognoser. Naturvårdsverket föreslår därför att länsstyrelsen i Jämtland från och med nästnästa vinter får huvudansvaret för detta i landet.

– I de länder där man arbetar nationellt med lavinprognoser minskar olyckorna. Det förebyggande arbetet ger resultat, säger Kerstin Cederlöf på Naturvårdsverket.

Miljoninvestering

Arbetet ska utföras med hjälp av andra myndigheter som exempelvis SMHI, Trafikverket, Försvarsmakten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Verksamheten beräknas kosta tio miljoner det första året och sedan sex miljoner per år. 

Flera bevakningsområden

Fjällkedjan kommer att delas in i olika bevakningsområden, och man kommer främst att göra prognoser för de fjällområden där mest människor rör sig och där det historiskt varit flest lavinolyckor.

Länsstyrelsen välkomnar uppdraget

Länsstyrelsen i Jämtland har enligt Naturvårdsverket ställt sig positiva till uppdraget. Det är ännu oklart om, och i så fall hur många, nya arbetstillfällen uppdraget kommer att innebära för länet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.