Natthärbärge i Hudiksvall stängs

Uppdaterad
Publicerad

När natthärbärget stängs har många hemlösa ingenstans att ta vägen.

Idag stängdes Hudiksvalls natthärbärge. Föreningen som drivit ett boende för hemlösa har inte längre någon lokal att hyra. Tre anställda mister sina arbeten och många hemlösa får svårt att hitta tak över huvudet om natten.

– Det känns pyton. Det är inte vi som drabbas utan det är de hemlösa. De har ingenstans att ta vägen, det blir garage och källare att sova i, säger Marianne persson, ordförande för Hudiksvalls natthärbärge.

-Här har de haft någonstans att sova, äta, duscha, tvätta kläderna och de har fått hjälp med att ta kontakt med myndigheter och ordna läkarbesök.

Kommunen har ett akutboende men där finns bara fyra platser.

Henrik Persson (S) 2:e vice ordförande i  social- och fritidsnämnden säger:

– Det finns alltid ett antal människor som inte vill ha stöd och hjälp av socialtjänsten och då kan natthärbärget vara ett sätt att fånga upp de här i ett första skede i alla fall. Och se till att de får den hjälp de har rätt till.

– Det är så invecklat så man orkar inte. Man har nog med sig själv så man orkar inte dra upp sin historia igen så då väljer man att gå den enkla vägen. Det är raka vägen till Systembolaget , säger Arina  som är väl medveten om sitt missbruk och som efter många försök har gett upp tankarna på att bli fri från sitt missbruk.

Arina ser Natthärbärget som det enda stället när hon inte har någonstans att ta vägen.

– Hit kan man komma, man kan vara full när man kommer, de tar emot en, man får inte ha med sig någonting in naturligtvis och det är inte mer än rätt. De ser en som människa, de ser en inte som en spritflaska.

Nuvarande ordföranden i social – och fritidsnämnden ser inte behovet av det föreningsdrivna Natthärbärget utan tycker att kommunens egna akutboende fyller den funktionen mer än väl.

-Hade vi en annan lokal skulle vi flytta dit. Problemet med en lokal är att du har grannar och andra hyresgäster som inte är så intresserade av ett natthärbärge.  Den här lokalen är perfekt och den ligger bra till. De är hos oss på nätterna och kan gå upp till Ria på förmiddagarna., säger ordföranden Marianne Persson.

-Den här verksamheten har behövts och jag tror att den fortfarande kommer att behövas. Det är jättetråkigt att det har blivit som det har blivit.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.