Foto: Arkivbild Scanpix

Vargpar kanske inte får valpar

Uppdaterad
Publicerad

Jägarna vill inte skjuta vargparet i Våmådalsreviret utan avla vidare på dem eftersom man menar att de har goda egenskaper. Men Länsstyrelsen i Dalarna säger att vargparet med största sannolikhet inte kan få några valpar.

Jägarna i omkring 50 jaktlag i Mora, Orsa och Älvdalen har enats om att inte skjuta det vargpar som Naturvårdsverket har pekat ut i Våmådalsreviret.

Jägarna menar att just de här vargarna inte ställer till med problem för vare sig hundar eller fäboddjur och att det är just den typen av varg som man ska avla vidare på.

GD

Men någon avel på de aktuella vargarna lär bli svårt att få till. Mycket tyder på att hannen är steril.

– Paret har inte fått några valpar på fyra år, säger Stig-Åke Svensson, chef för naturvårdsenheten på Länsstyrelsen Dalarna.

– Antingen är han steril eller klarar inte av att betäcka honan. Han är dessutom halt.

Mora Norra jaktvårdslag föreslår att man istället för att jaga Våmådalsvargarna tilldelas två vargar i Fulufjällsreviret.

-Där vandrar vargarna ofta vidare till renbetesland och ställer till med större skada, säger Johan Frost, Mora Norra jaktvårdskrets.

-Generellt kan man säga att jakten inte handlar om att få bort de vargar som gör mest skada utan de som är minst genetiskt värdefulla, säger Göte Hamplin, handläggare på Naturvårdsverket.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

GD

Mer i ämnet