Nekades vård i två år efter misslyckade operationer

Uppdaterad
Publicerad

Cp-skadade Tommy Gillerås i Lima vägrades fortsatt specialistvård för problem med en hand. Först efter två års lidande och när han själv skrivit brev till specialistläkaren fick han hjälp.

– Det är bedrövligt, säger Tommy Gillerås.

Tommy Gillerås i Lima i Västerdalarna, är född med en cp-skada. Trots det har han kunnat leva ett nästan normalt liv – mycket tack vare sin högra hand – den enda delen av kroppen som han har kunnat styra nästan fullt ut, utan skakningar och okontrollerade rörelser.  Men för snart fem år sedan fick han problem också med högerhanden. Han genomgick två specialistoperationer utan att bli bättre – det blev istället sämre – men då sa plötsligt hans nya husläkare stopp

”Bönade och bad”

– Jag skulle få lära mig att leva med detta, sa han. Jag bönade om bad om en vidare utredning, säger Tommy Gillerås.

Men Tommy nekades specialistvård i nästan två år. Handen blev bara sämre. Från att ha klarat sig själv tvingades han ta hjälp av en assistent. Och det var först efter att han själv desperat skrivit ett brev direkt till den specialistläkare i Uppsala, som opererat honom, som han fick hjälp. Den läkaren skrev snabbt ut en remiss till specialistläkare i Mora.

Efter en ny utredning har nu specialisterna hittat ännu ett fel som kan ligga bakom problemen i handen.

– Handen blev ju bara värre och värre. Min så kallade husläkare hade väl bara kunnat skriva en remiss. Det är bedrövligt och jag är urförbannad, säger Tommy Gillerås.

– Det ska väl inte behöva vara så att man ska få hjälp bakvägen.

Var elitidrottare

Tidigare hade Tommy ett aktivt liv. Han har varit elitidrottsman i bordtennis, gav ut en bok om sitt liv och han föreläste ofta om sin cp-skada. Men två års hopplöst lidande med handen har gjort att han numer mest tvingas vara inne.

– Handen var ju min livlina. Nu måste jag ha hjälp med allt, säger han. Det är två år som har gått upp i rök.

Han är inte ute efter att kritisera någon enskild person. Han vill bara berätta det här så att andra ska kunna få ett bättre mottagande på vårdcentralerna inom primärvården. Han har själv mött flera som haft samma problem att så specialisthjälp.

– De har ju sina besparingskrav. De tänkte väl spara pengar på mig men nu när jag måste ha assistent blir det ju ännu dyrare, säger Tommy Gillerås.

Han vet inte om handen kommer att bli bättre. Men efter två års ovisshet så kommer han i alla fall att få ett besked om den viktigaste delen av sin kropp.

– Jag har varit cp-skadad i 59 år men det är först nu som jag känner mig handikappad, säger Tommy Gillerås.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.