Norska sopor fraktas till Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

Värmeverket i Avesta har börjat importera sopor från Norge, för att säkra tillgången på bränsle.

Men ju fler sopvärmeverk som byggs – desto större konkurrens blir det om avfallet – och det finns också kritiker mot sopimporten.

Sopor från Norge som just anlänt till värmeverket i Avesta. 

Runt om i Sverige har det byggts nya värmeverk som eldas med sopor och det är förklaringen till att bolaget Värmevärden, som äger verket i Avesta, nu börjat importera avfall från Norge.

Dalarna – sopimport

– Hela Sverige behöver importera en del av sitt avfall för att täcka upp sitt behov. Och Norge har inte alls så många avfallsförbränningsverk och har ett stort överskott av avfall, så det passar bra att vi samarbetar, säger Björn Söderberg som är regionchef för Värmevärden.

Tre värmeverk eldar sopor

I Dalarna finns tre värmeverk som eldas med sopor – i Mora, Borlänge och Avesta.

Kommunerna i närområdet betalar för att köra sina sopor dit  och i Avestas fall kommer också en stor del av avfallet från Västerås.

Men i Västerås har det nyligen byggts ett nytt värmeverk och för att säkra bränsletillgången framåt, har Avesta i år börjat importera sopor av olika slag från Norge.

”En dålig lösning”

Men det finns kritiker till sopimporten. På förvaltningshögskolan i Göteborg forskar docenten Patrik Zapata kring detta och han menar att avfallsimport är en dålig lösning.

– Om någon kommer och tar bort avfallet behöver man inte utveckla nån egen källsortering, man behöver inte utveckla kunskap om biogas eller avfallsminimering, säger Patrik Zapata.

– Det finns många sätt att hantera avfallet som är bättre och det allra viktigaste är att minska sopmängderna.

EU har dessutom utfärdat ett direktiv om att medlemsländerna ska halvera sin avfallsmängd till år 2020.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – sopimport

Mer i ämnet