Foto: TT Nyhetsbyrån

Nu är älgjakten i gång

Publicerad

Idag inleds älgjakten i de norra delarna av Gävledala-området. Bara i Dalarna väntas cirka 6 400 älgar fällas under september- och oktoberjakten.

I Dalarna gäller septemberjakten från bland annat Bjursås till Siljansringen till Malung och norröver. I Gävleborg är det i bland annat älgförvaltningsområdena Norra Hälsingland, Öster-Ljusnan, Långvind, Söder-Voxnan och Gruvberget.

Under förra årets älgjakt fälldes cirka 6 400 älgar i Dalarna och i årets jakt räknar länsstyrelsen med att det skjuts ungefär lika många. I Gävleborg sköts 7136 älgar och i älgjakten 2014/2015 räknar länsstyrelsen med att cirka hundra färre älgar fälls.

I Mittnytt rapporteras att älgstammen blivit allt yngre och Jägareförbundet mittnorrland uppmanar jägarna att skjuta fler kalvar och spara på tiotaggarna.

Även för länsstyrelsen spelar åldern en viss roll i tilldelningen.

– Det övergripande målet är att ha en fördelning av cirka 40 procent tjurar i älgstammen. Det varierar från år till år men det finns också fördelar med äldre handjur i stammen, säger Sara Lindqvist, handläggare natur- och viltenheten vid Länsstyrelsen Gävleborg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.