Årets Gävlebock invigd

Uppdaterad
Publicerad

På söndagen börjar allvaret för julbocken i Gävle. Den ständigt brandhotade bocken invigdes under eftermiddagen.

Många gånger har den förvandlats till ett eldhav, men de ansvariga prövar en ny taktik i år.

– Man har provat med staket och flamskyddsmedel, i år är det taxibilar. Vi flyttar ett tillfälligt väntställe för taxibilar så att det ska vara folk i närheten så länge som möjligt, säger Johan Adolfsson, kommunikationschef vid Gävle kommun och talesperson för bocken.

Gävlebocken

Han tror att bocken har en god chans att klara sig i år.

Men statistiken talar emot julbocken. Det är inte särskilt många år sedan 1966, då den första halmbocken byggdes, som den har klarat sig utan skador.

Samtidigt har alla attentat mot den gjort att Gävlebockens rykte spridits över världen. Den senaste veckan har till exempel tre nordamerikanska radiostationer hört av sig till Johan Adolfsson och tysk tv är på plats för att följa invigningen.

Fakta: Gävlebocken

– Gävlebocken väger 3,6 ton. Vid hornen har den en höjd på 13 meter och den är 7 meter lång.

– Den första bocken byggdes 1966, men den eldhärjades redan premiäråret.

– Sedan dess har den brunnit eller blivit vandaliserad vid flera tillfällen, till exempel körde en raggarbil sönder bocken 1976 och 2001 var det en amerikan på besök i Gävle som tände eld på den.

– Gävlebocken har ett eget Twitterkonto med över 5.000 följare.

Källa: Gävle kommun (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gävlebocken

Mer i ämnet