• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Foto: Arkiv

Nu utökas busstrafiken igen

Uppdaterad
Publicerad

Region Dalarna har beslutat att utöka den mellankommunala trafiken. Beslutet togs vid ett extrainsatt sammanträde på söndagen.

”För att det nya trafiksystemet ska fungera tillfredsställande behövs kompletteringar där den tidigare regionala närtrafiken försörjt landsbygden med trafik mellan de stora tätorterna”, skriver Region Dalarna i ett pressmeddelande på söndagskvällen efter ett extrainsatt möte där man beslutat att utöka den mellankommunala trafiken på sträckorna Avesta-Borlänge, Hedemora-Falun, Borlänge-Rättvik-Leksand samt Ornäs-Falun.

Man skriver också i pressmeddelandet att om det fortfarande kommer att vara problem kan kommunerna beställa mer av det som kallas flextrafik, som innebär att resenärerna själva kan boka bussar till vissa särskilda turer.

Dalarna – Dalatrafik

Det är normalt kommuner och landsting som ansvarar för kollektivtrafiken och det är också de som finansierar trafiken. Men Region Dalarna skriver i pressmeddelandet att ”utan en beställning av vissa mellankommunala linjer uppstår så stora brister att Region Dalarna har sett det nödvändigt att ta beslut om utökning”.

Dalatrafiks nya turlista som började gälla den 17 augusti har mötts av skarp kritik. Även under förra söndagen hade berörda kommuner krismöte med Region Dalarna.

Så här förändras linjerna:

Gamla linje 5, Krylbo/Avesta-Hedemora-Säter-Borlänge och åter:

Genom alla mindre orter, bland andra: Rembo, Grådö, Västerby, Solvarbo, Gustafs samt alla hållplatser efter vägen.

Gamla linje 20, Hedemora-Falun och åter:

Genom alla mindre orter, bland andra: Mälby, Norshyttan, Stora Skedvi, Pingbo, Vika strand, Vika samt alla hållplatser efter vägen.

Gamla linje 58, Borlänge-Gagnef-Leksand-Rättvik och åter:

Genom alla mindre orter, bland andra: Amsberg, Gimsbärke, Gagnefs Kyrkby, Insjön, Häradsbygden samt alla hållplatser efter vägen.

Gamla linje 53 Borlänge-Ornäs – Falun och åter:

Ett fullgott utbud finns på sträckan Borlänge – Ornäs som numera är en del av stadsbusskonceptet. Sträckan Ornäs – Falun, turerna blir fler för att bättre möjliggöra bland annat arbetspendlingen till och från Falu lasarett.

Källa: Region Dalarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Dalatrafik

Mer i ämnet