Omstridda Gagns Inn invigt

Uppdaterad
Publicerad

Affär som fick politiska konsekvenser. En av orsakerna till att centern förlorade valet.

Nu är det nya flyktingboendet i Gagnef klart  och  på torsdagen var det invigning, något som lockade en hel del folk.

Den gamla restaurangen Gagns Inn visade sig vara svårt fuktskadad när den köptes för tre miljoner kronor. Centerns avgående kommunalråd Sofia Jarl medger att hennes eget beslut att köpa restaurangen ledde till att centern förlorade valet. 

Sofia Jarl säger att om hon fick backa bandet lite skulle hon se till att förankra affären politiskt. Men även om slutnotan ser ut att hamna på 13 miljoner kronor anser Sofia Jarl att det nyrenoverade boendet för ensamkommande flyktingbarn är bra för Gagnef.

-Vi får bra kompensation från staten samtidigt som andra bidrag stramas åt. Det här är en bra affär för kommuninvånarna, säger Sofia Jarl.

En av valets segrare Lars-Erik Granholm ,Kommunal  Samling, är dock fortsatt kritisk och tycker att det är olyckligt att kommunen nu ser ut att få två flyktingboenden fast på olika ställen,  ett i Gagnef och ett i Mockfjärd.

– De borde finnas på samma ort, säger Lars-Erik Granholm som snart ska tillträda som ordförande för tekniska nämnden.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.