Nyvakna huggormar biter hundar

Uppdaterad
Publicerad

Sol och torrt väder, det gillar vi väl alla – så även huggormarna. I år har ormarna vaknat tidigt vilket drabbar våra fyrfota vänner.

Hunden Tyson är en av många hundar som bittert fått erfara att ormsäsongen är igång. Han blev nyligen  biten av en huggorm i nosen. Han har fått dropp och är svullen från nosen, långt ner på halsen och nu sitter han i en bur på Falu djursjukhus och väntar på att få tillfriskna.

– Ormbett kan vara mycket allvarligt. I de flesta fall kan det gå bra, men i värsta fall kan faktiskt hunden dö, säger veterinär Anna Löf på Falu Djursjukhus.

Så fort solen visar sig på våren kommer de första fallen med ormbitna hundar till djursjukhuset. I år var det så tidigt som i februari. Redan då hade solens värme lockat fram huggormarna.

Längre fram på sommaren är huggormarna kvicka och hinner ringla väg när det kommer någon, men nu på våren är de sega och ligger kvar. Det är troligtvis därför som många husdjur råkar illa ut. Även katter blir ormbitna, men de verkar inte påverkas lika mycket av ormgiftet.

När olyckan är framme är det viktigt att husse eller matte agerar klokt.

– Om du misstänker att hunden blivit biten så försök att hålla den i stillhet, säger veterinären Anna Löf.

– En liten hund kanske man måste bära hem från skogen. En större hund får man koppla och gå med försiktigt för ju mer hunden rör sig desto större skada kan giftet göra.

Två veckors vila är vad man rekommenderar efter ett bett och för Tysons del så är prognosen god.

– En del blir ju väldigt allmänpåverkade men i hans fall så tror jag att det har gått väldigt bra, säger Anna Löf.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.