Oense om gratis bussar

Uppdaterad
Publicerad

I Avesta har bussresandet nästan fördubblats sedan kommunen beslutade om gratis kollektivtrafik. Men lagom till valet

finns nu delade meningar om hur mycket de fria resorna kostar kommunen.

Trots värmen ute och i synnerhet i bussarna så är det många som nyttjar kollektivtrafiken. Faktum är att bussåkande har nästan fördubblats sedan avgifterna togs bort.

Nu är det närmare 590 000 resor per år. Oppositionen i Avesta kommunen har gått ut i debattartikel att de tycker att gratis bussar kostar skattebetalarna för mycket.

Val 2014 – Gävledala

– Vi vill ställa frågan om det var rätt att vi satsade de här 14 miljonerna som det kostade 2013 enligt Dalatrafiks årsredovisning. Om vi satsade dem på rätt sak när vi satsade på gratis busstrafik, säger Lis Lindberg (FP).

Kommunalrådet i Avesta, Lars Isacsson (S), presenterade under torsdagen en beräkning som visar att merkostnaden är fyra miljoner kronor om året.

– De har glömt bort att vi innan vi införde det här så hade vi en kostnad för våra skolskjutselever. 731 skolskjutsberättigade elever med en total kostnad av fyra miljoner som saknas i deras beräkningar, säger Lars Isacsson.

Men om många skulle anamma detta, då skulle väl budgeten spricka?

– Om många skulle anamma det så skulle kostnaden per resa att sjunka. Innan vi införde avgiftsfri kollektivtrafik kostade varje resa 40 kronor, nu kostar den 26 kronor, säger Lars Isacsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014 – Gävledala

Mer i ämnet