Olika förutsättningar mot samma mål

Uppdaterad
Publicerad

På fredagen startar längdåkarna skidsäsongen på allvar. Två av landet bästa damjuniorer kommer från Västerdalarna, Julia Svan och Stina Nilsson.

Båda har de dominerat sin klass, ända tills i fjol då deras karriärer gick skilda vägar.

– Jag blir glad när jag tänker tillbaka på fjolåret, säger Stina Nilsson och syftar då i första hand på guldmedaljen i junior-vm i sprint och vinsten i ”extremsprint” då hon slog hela världseliten och blev världens snabbaste kvinna på 100 meter skidor i Oslo.

Men för Julia Svan såg säsongen helt annorlunda ut.

– Jag kunde helt enkelt inte tävla, jag var sjuk och det var en tung tid, säger Julia Svan som blivit smittad av viruset twar.

Nu är Julia frisk igen och Stina har haft en bra träningssommar bakom sig. Målet för de båda är att lyckas på junior-VM, speciellt viktigt eftersom det är deras sista år som juniorer. Nästa säsong är det bland annat Charlotte Kalla och Anna Haag som står för motståndet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.