Flera olyckor i jultrafiken

Uppdaterad
Publicerad

Flera trafikolyckor har inträffat i Gävledala-området under måndagen, som av Motormännens riksförbund beskrivs som den farligaste dagen i jultrafiken.

Flera av de mest olycksdrabbade vägarna går genom Gävledala-området och Djurås är ett populärt stopp för julresenärer som vill fylla på med energi, bensin eller mat för vidare färd norrut i länet. Djurås ligger också längs med riksväg 70 som är en av de farligaste vägarna i länet.

– Man är orolig för att man ska krocka med någon som kommer sladdandes så det gäller att se till att hålla ögonen öppna. Folk kör ju så fort, säger Jessica Koivu från Vansbro.

Ungefär 15 personer dör i jul- och nyårstrafiken varje år. De visar statistik för dom sex senaste åren. Motormännens riksförbund uppmanar julbesökarna att undvika dagarna med mest trafik och att välja säkrare vägar för resan till släkten i Dalarna. 

– Det finns inte så många vägar att välja på i Dalarna. Därför gäller det att ta det lugnt när man är ute i trafiken, säger Lennart Kjellin, ordförande Motormännen Dalarna.

– Därför tycker Lennart Kjellin att det blir ännu viktigare hur man kör och beter sig i trafiken.

– Håll avstånden, ordentliga avstånd. Det är mycket bättre än att ligga alldeles i kofferten för man vet inte bromseffekten i bilen framför en, säger Lennart Kjellin.

Många är under måndagen påväg till julfiranden runt om i landet och många bilar i trafiken resulterar ofta i flera olyckor. Att det dessutom snöat på flera håll under natten mot måndagen och att det kan vara halt ute på vägarna, förbättrar inte trafiksituationen.

Flera olyckor på kort tid

Flera olyckor har rapporterats i Gävleborg och Dalarna under måndagen.

Strax efter klockan 10 inträffade en singelolycka på riksväg 56 vid Hedesunda. Ingen person skadades allvarligt. Men enligt Trafikverket påverkades ett körfält av olyckan.

En liten stund senare körde en personbil in i ett lastbilssläp och sedan in i ett vajerräcke på E4, vid trafikplats Gävle Norra i riktning mot Uppsala. Olyckan orsakade begränsad framkomlighet i trafiken i ett körfält, men ingen person ska ha behövt föras till sjukhus.

Vid 11.20 kom ett larm om en olycka med flera fordon inblandade på länsväg 301 vid Österängarna i Rättviks kommun. Två personbilar och två personer ska vara inblandade i olyckan och enligt de första rapporterna ska ingen person ha skadats allvarligt. Enligt Trafikverket har den olyckan stor påverkan på trafiken förbi platsen vid lunchtid.

Vid lunchtid sladdade också en bil av vägen på Brynäs i Gävle. En lyktstolpe ska ha körts ner, men ingen person skadades.

Bil voltade av vägen

I Älvdalen voltade en personbil av riksväg 70 vid Sjöändan. Det är fortfarande oklart om någon person skadats allvarligt. Strax efter klockan 13 meddelar Trafikverket att trafiken släpps på växelvis men att kortare stopp kan förekomma under bärgningsarbetet. Enligt polisen ska ingen person ha fått allvarliga skador.

Vid en trafikolycka på E4 i Gävle stängdes avfarten från E16 av helt i ungefär 20 minuter. Det var en singelolycka som troligtvis orsakats av halka och där bilen åkt in i vägräcket. Ingen person skadades allvarligt vid olyckan och vid 14.30-tiden var avfarten öppen för trafik igen, meddelar inre befäl vid räddningstjänsten i Gävle.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.