Över hundra år gamla fönster renoveras

Publicerad

Att byta fönster har nästan blivit en folksport – fönstermarknaden i Sverige omsätter i år cirka 8 miljarder kronor. Men det finns också dom som vill ha fönstren renoverade på gammalt vis.

I Hosjö gamla skola utanför Falun är det idag fritidsgård och bibliotek. Och här pågår en omfattande renovering, cirka hundra fönster och många av dem sen huset byggdes 1872, ska plockas ut och renoveras på verkstad för att sedan sättas tillbaka igen.

– Det känns riktigt bra att göra så här, säger Elsa Röing som är kommunantikvarie i Falun. Fönstren är i ganska bra skick, de är vackra och det är miljöeffektivt att ta vara på det vi har.

Det är bland annat på en verkstad i Gagnef, som renoveringsjobbet sker. Fönstren ska rengöras från färg och kitt och till det senare jobbet används en  lampa för att mjuka upp det gamla, hårda, kittet.

– Det går inte med en värmepistol som folk ofta använder. Då spräcker man lätt glasen och de vill vi förstås ha kvar, säger förnsterhantverkaren Jesper Svanberg som i vanliga fall jobbar i Borlänge.

Att byta fönster i sitt hus blir allt vanligare, fönsterbranschen omsätter cirka 8 miljarder kronor bara i Sverige i år. Men renovera kan vara ett alternativ, speciellt eftersom gamla fönster ofta har en hög kvalitet i träet.

– Förr var man noga med att välja senvuxen, tät fura, gärna med kåda i träet för att fönstren inte skulle ruttna. Idag är det inte samma kvalitet i virket, säger Jan van Ketwich, fönsterhantverkare i Gagnef.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.