På musikalskolan får alla vara med

Uppdaterad
Publicerad

I sommar har Falun fått en egen musikalskola. Två gymnasietjejer har förverkligat sin dröm, att lära ut det som de själva älskar – att stå på en scen och sjunga och agera. De startade en skola i gamla Elverket och fixade samtidigt sitt eget sommarjobb.

Eleverna på musikalskolan får inte enbart lära sig att dansa och agera – det ingår också att kunna jobba med teatersmink. De får prova på att sminka varandra.

– Det är lite svårt för man måste tänka på att det inte är sig själv man sminkar utan en annan person. Att man ska göra sitt bästa, säger David Norling, 9, som håller på och sminkar Oliwer Rågfelt.

Skrek jaa!

De flesta deltagarna den här veckan är mellan nio och elva år. En del av dem har dansat och uppträtt tidigare, men det krävs inte några förkunskaper för att få vara med.

– Det var bara kul att få testa att sjunga och dansa och göra teater, säger Oliwer Rågfelt, 9 år, om varför han ville vara med på kursen.

– Jag ville testa för jag har alltid velat stå på scen och sånt, säger Maja Lindgren, 10 år. 

– Jag har dansat mycket och jag gillar att stå på scen med många människor, säger Ellen Börjesson, 9 år.

– När jag fick reda på det skrek jag jaa! för jag tyckte det var jättekul! säger tioåriga Hera Gavelin, som annars bor i Stockholm men hälsar på hos mormor och morfar i Falun under sommaren.

Saknade musikalskola

De båda tjejerna som har startat musikalskolan gjorde det bland annat för att de själva saknade en sådan skola när de var yngre.

– Jag sade till IdaLisa att det finns säkert ett stort intresse, så vi prövar väl och ser. Och många var intresserade så det är jätteroligt, säger Louise Bales, som lär ut koreografi och teater.

– Vi vill ju utveckla nya musikalartister. Det är det vi jobbar med här, säger IdaLisa Wiik, kursledare i sång och koreografi.

Vad behövs då för egenskaper för att bli en bra musikalartist?

– Det viktigaste är att du är intresserad och motiverad och inte rädd för att testa nya saker. Har man de egenskaperna kan man komma väldigt långt, säger Louise.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.