Häst och vagn är en ovanlig syn på svenska vägar men just nu kan man möta sådana ekipage runt Leksand. Foto: SVT

På semester med häst och vagn

Uppdaterad
Publicerad

Häst och vagn är en ovanlig syn på svenska vägar men just nu kan man möta några sådana ekipage runt Leksand.

Flera familjer firar semester med häst och vagn. De gör just nu en tur runt byarna i västra delarna av kommunen. Många av deltagarna är medlemmar i Dalarna Fermund Forkörarförening, som varje vinter brukar arrangera en tur med häst och släde mellan Dalarna och Röros marknad i Norge.

– Det är väl en slags tidsmaskin, som man åker tillbaka med för att varva ner lite och slappna av och njuta av natur och hästar det vi har omkring oss, säger Sigurd Svenssen.

Är inte de här arbetshästarna nästintill utrotningshotade?

– Det snackas ju om att nordsvensken och ardennern är på utdöende, men det finns väl en liten klick som håller det vid liv i alla fall. Det är ju fantastiska hästar, säger Lasse Gudmundsson.

På lördag kan alla som vill delta i slåtter, alltså skördandet av hö som det gjordes förr, i byn Hjortnäs i Leksand. Då kommer också de hästar som den här veckan travar runt på leksandsvägarna att vara på plats.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.