Polisen satsar på hastighetskontroller

Uppdaterad
Publicerad

Mellan 2000 och 2012 har i snitt sju personer varje år fått sätta livet till.

Med vårsolen och torra vägbanor lockas många att ta fram motorcykeln ur garaget, men det är med livet som insats. Enligt en kartläggning som polisen och NTF gjort så är det i april som antalet dödsolyckor skjuter i höjden. I Dalarna har de senaste fem åren åtta motorcyklister dödats och 51 skadats svårt. I Gävleborg handlar det om 5 döda och 34 svårt skadade.

– Det är kanske så att man är lite ovan inför säsongen, man har inte lyckats koordinera hjärnan med gashandtaget, utan man kör för fort helt enkelt. Och allt grus är inte heller uppsopat ännu, säger Per-Ove Nordqvist, trafikpolischef Dalarna.

Men det är inte bara MC-förarna som lever farligt nu. Just påskhelgen är överlag en svart helg. Mellan 2000 och 2012 har i snitt sju personer varje år fått sätta livet till. Och det är inte för inte som polisen just denna vecka satsar extra på trafikövervakning, bland annat i Dalarna.

– Vi har haft kontroller under veckan och har haft en del våldsamma hastighetsöverträdelser. En idag körde 90 kilometer på en 40-sträcka och det är inte acceptabelt. Det är ju hundra procent för fort, säger Per-Ove Nordqvist.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.